Ще паднат проливни валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на

...
Ще паднат проливни валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на
Коментари Харесай

Валежи и гръмотевични бури в голяма част от България

Ще паднат проливни валежи, съпроводени от гръмотевици и краткотрайно увеличаване напразно

През нощта против вторник атмосферата над Западна и Южна България ще остане нестабилна и до сутринта ще паднат проливни валежи, съпроводени от гръмотевици и краткотрайно увеличаване напразно. Над останалата част от страната времето ще е най-вече ясно и съвсем безшумно.

Минималните температури ще останат без смяна и ще са сред 16° и 22°С. Най-високи чакаме да са стойностите по Черноморието – до 19-22°С, а по-ниски - в Западна и Централна България, съобщи .

Вторият ден от седмицата ще стартира със слънчево време. Следобед над планинските региони от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и тук-там ще превали и прегърми. По-приятно и без валежи още веднъж чакаме да е времето над Източна България.

Максималните температури ще останат без смяна и ще са сред 30-35°С. По-прохладно ще се задържи по Черноморието и планинските региони – до 30-32°С, а най-горещо - в Дунавската равнина– до 35°С.

Предупреждения за вероятни мощни гръмотевични стихии

 Времето във вторник: Валежи и гръмотевични стихии в огромна част от България

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предизвестия за рисково време, които са годни за вторник. (Забележка: рисковите феномени ще са следобяд. Картата демонстрира местата, където те са най-вероятни, само че бурите няма да покриват цялата площ).

Жълт код: издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни валежи, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л/кв.м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Валежите на обособени места над посочените региони ще са обилни, най-вече в късните следобедни часове. Те ще са съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Бурите могат да носят дребна и междинна по размер градушка. Над обособени региони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да доближат до 25-40 л/кв.м.

Времето по Черноморието

През нощта против вторник ще е ясно и безшумно. Денят ще стартира със слънчево време и ще е отлично за плаж. Максимални температури на въздуха – 30-31°С, на морската вода – 25°-27°. Ще духа сдържан източен вятър. Вълнението ще е относително едва.

Времето в София

През нощта против вторник облачността ще остане забележителна и на доста места до среднощ тук-там ще превали слаб дъжд. След среднощ облаците последователно ще се раздират, само че ще остане хладно. Минималната температура ще бъде 16°С.

През деня ще има раздрана купеста облачност и следобяд още веднъж се очакват валежи и гръмотевици. Максималните температури в столицата ще са сред 28°С и 29°С.

Времето в планините

Няма да е уместно за туризъм. Облачността ще е по-често забележителна. Около обяд в масивите от Западна, Централна и Южна България ще се развива купеста облачност и тук-там ще превали и прегърми. Ще духа сдържан, а по откритите и високи елементи - и мощен вятър от североизток. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 26°, на 2000 метра - към 22°.

Времето на Балканите

Над западната половина от Балканите облачността ще е променлива. Следобед значителни валежи чакаме в Сърбия, Северна Македония, Албания и Северна Гърция. Повече слънчеви часове ще има над Южна Гърция, Румъния и Източна България. Температурите над регионите с валежи ще се намалят и предстоящите оптимални ще са сред 26-29°. Горещо ще се задържи в Гърция, където показателят за пожари ще е висок. Очакваните максимални температури над останалата част от полуострова ще са сред 34-36°С.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР